Hetnoordenmakela

Wat als je niet in een hokje past?

VU genderpoli

Als kind leer je al jong welk speelgoed bij jongens past, en welk bij meisjes. Jongens spelen met auto’s, en meisjes met poppen. Nu de zichtbaarheid van transgenders toeneemt in de maatschappij, ontstaat er wel iets meer vrijheid. Zo worden winkels gevraagd om hun kleding met dino’s en piraten niet meer onder de categorie ‘jongensondergoed’ te scharen, en hun plastic keukentjes niet meer ‘meisjesspeelgoed’ te noemen. Kinderen kunnen zo steeds meer kiezen wat ze leuk vinden, zonder daar al te veel in te worden beïnvloed door ideeën van buitenaf over wat bij hen zou moeten passen op basis van hun toegewezen gender. Toch zijn er kinderen bij wie dit toegewezen gender wringt. En niet alleen omdat ze als meisje met meer auto’s willen spelen. Sommige mensen voelen zich per definitie oncomfortabel bij het hokje waar zij bij hun geboorte in zijn geplaatst. Kinderen geven hier soms tekenen van, maar het kan een mensenleven duren voordat je dit bij jezelf of een ander doorhebt.

Verhalen van anderen

Vanzelfsprekend is het lastig om je tegen de stroming in te moeten bewegen; je anders te gedragen of presenteren dan anderen van je verwachten. En wanneer er vragen of opmerkingen van anderen komen, moet je wel heel sterk in je schoenen staan om hiermee om te kunnen gaan terwijl je de antwoorden zelf misschien ook nog niet hebt. Het kan dan helpen om te praten met andere mensen die vergelijkbare ervaringen hebben. Je komt zo te weten hoe zij ermee om zijn gegaan, en voelt je misschien wat minder alleen. Online is tegenwoordig veel te vinden, zowel aan informatie als aan ervaringsverhalen.

Persoonlijke begeleiding

Het kan daarnaast ook helpen om persoonlijke begeleiding te ontvangen van professionals die van dit ingewikkelde proces hun vak hebben gemaakt. Veel mensen die zich transgender of non-binair voelen komen bijvoorbeeld terecht op de VU genderpoli, maar er zijn talloze andere opties voor diagnostiek en begeleiding. Deze praktijken kunnen helpen bij het zoeken naar antwoorden, acceptatie en transitie, waarbij zonodig de hele omgeving wordt betrokken.

Wat als je niet in een hokje past?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top