Hetnoordenmakela

Gepaste zorgvuldigheid ofwel CDD wat houdt dat in?

CDD (staat voor Customer Due Dilligence)

De afgelopen jaren is het enorm belangrijk geworden dat we weten wie onze klant is. Praktijken zoals witwassen, maar ook fraude en laat ons niet vergeten terrorisme komen helaas nog veel voor. Daarom is het belangrijk dat je weet met wie je te maken hebt. Wie is je klant? Is hij werkelijk wie hij zegt dat hij is? Als je je klant goed kent, loop je zelf minder het risico wanneer je een zakelijke relatie met hem aangaat. CDD dat staat voor Customer Due Diligence en letterlijk gepaste zorgvuldigheid betekent, is voor elk bedrijf een hulpmiddel om klanten beter te kennen en op die manier te voorkomen dat ze het vertrouwen in je onderneming beschadigen.

Voor wie is CDD belangrijk?

CDD wordt ook wel KYC genoemd wat ‘know your customer’ ofwel ‘ken je klant’ betekent. Nagaan of een klant een risico kan vormen voor jouw bedrijf en weten waarvoor de relatie wordt gebruikt, is vooral belangrijk en verplicht voor financiële instellingen. Maar ook voor notarissen, advocaten, accountants, belastingadviseurs en anderen. Daarnaast is het onmisbaar voor hen om niet het slachtoffer te worden van misbruik. Misbruik dat ervoor kan zorgen dat je bedrijf reputatieschade oploopt. Eens je die schade hebt opgelopen, is het niet zo eenvoudig om je reputatie te herstellen. Daarom is het CDD-beleid belangrijk voor financiële instellingen. Daarnaast is het ook een bescherming voor de klant.

Boetes voorkomen

Niet alleen is CDD belangrijk om reputatieschade te voorkomen, het is ook belangrijk om boetes te voorkomen. De Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (Wwft) is in het leven geroepen om het financieren van terrorisme tegen te gaan en witwassen te voorkomen. Als via jouw bedrijf geld wordt gebruikt voor terrorisme, wordt dit terrorismefinanciering genoemd en dat is illegaal. Door het CDD proces uit te voeren, loop je geen risico’s op dit soort praktijken en weet je precies met wie je zaken doet. Bovendien kun je bij het niet naleven van de wet grote boetes krijgen.

Gepaste zorgvuldigheid ofwel CDD wat houdt dat in?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top