Het land van curry’s
India is hét land van de curry’s. Die zijn rijk aan smaken en geuren. Met de vele soorten currypasta’s maak je curry zowel heet als mild en zacht. Gebruik die groenten die je het lekkerste vindt. Naast veel groenten past een vegetarische vleesvervanger zoals tofu uitstekend bij curry.
Paneer of Indiase kaas
Paneer, een typisch Indiase kaas, wordt gemaakt van koemelk en is arm vet en zout. Je koopt kant-en-klaar in gespecialiseerde winkels. Je serveert de curry met bruine rijst of noedels, maar even goed met peulvruchten, vooral linzen maar ook kikkererwten, erwten, alle soorten bonen, groentekiemen, maïs, en kapucijners. Ze zijn rijk aan eiwitten en vezels. Voedingsvezels geven je snel een voldaan gevoel waardoor je minder eet.
Naanbrood, chutney & chai tea
Naast curry’s vind je in de Indiase keuken ook naanbrood (met curry), kruidige chai tea en chutneys. Pittige mangochutney is een andere gezonde Indiase lekkernij die nu ook bekend raakt.
Iedere regio heeft zijn eigen keuken
India is zo groot dat elke regio over zijn eigen specifieke keuken beschikt. In Noord-India (de regio Kasjmir) brengen ze hun gerechten op smaak met rode Kashmiri peper met een milde smaak. Vooral tandoori gerechten zijn hier populair. In het noordelijke Punjab eten de inwoners veel buitenshuis. De Indiase restaurants in het westen worden vaak geleid door Pujabi’s die hier opvallend mild gekruide gerechten serveren. In de regio Gujarat eten ze vooral vegetarisch.
Gezonde Indiase kruiden die we hier ook kennen zijn:
- Kardemom
- Kruidnagel
- Chinese kaneel
- Zwarte peper
- Komijn
- Koriander
- Nootmuskaat (foelie)
- Mosterdzaad
- Fenegriek
- Kurkuma
- Saffraan
Wil je kennismaken met de gezonde Indiase keuken? Dat doe je best in een typisch Indiaas restaurant.