Hetnoordenmakela

Architectuur: het snijvlak tussen kunst en wetenschap

Architectuur lezingen

Architectuur verhoudt zich op het snijvlak tussen kunst en wetenschap. In lezingen over architectuur wordt dit onderwerp aangesneden en uitgediept. Er wordt van alles behandeld over het ontwerp van gebouwen en ook hoe constructies worden berekend. In de lezingen word je een bril voorgehouden betreffende je omgeving. Het is namelijk van belang om bij het bouwen veel rekening te houden met de omgeving. Naast de analyse van de omgeving komt er nog meer kijken bij het werk van een architect.

 

Wat komt er kijken bij het werk van een architect?

Je bent als architect geheel verantwoordelijk voor het ontwerp van een constructie. Meestal werk je op opdrachtbasis en het verschilt in hoeverre je hier zelf een creatieve inspraak in hebt. Je probeert als architect zo goed mogelijk aan te sluiten op wensen van de klant en natuurlijk ook zijn inzichten in het ontwerp toe te passen.

Wanneer je de gesprekken met de klant hebt gehad ga je schetsen maken. Vervolgens lever je de schets in bij de klant en worden er nog een aantal aanpassingen gemaakt. Het is eigenlijk een soort feedbackproces. Je moet als architect niet alleen denken aan de esthetiek maar ook aan praktische zaken, zoals de functie van het gebouw. Je wilt natuurlijk ook dat invalide mensen het gebouw goed kunnen bezoeken door het rolstoeltoegankelijk te maken.

Als de klant een ‘go’ geeft voor de schets wordt deze omgezet in een tekening waar alle betrokken wijs uit kunnen worden. Het gemaakte ontwerp moet dus wel te realiseren zijn.

 

Adviseren als onderdeel van het werk van een architect

Naast het creëren heb je als architect soms ook een adviserende rol. Als iemand advies wil over de indeling van de woonkamer of over mogelijkheden voor de verbouwing van de keuken, kun je een architect inschakelen. Wanneer je je helemaal richt op het inrichten van woning, ben je een interieurarchitect. Meestal hebben architecten een achtergrond in de bouwkunde en daarna kun je een masteropleiding volgen op het gebied van architectuur.

Architectuur: het snijvlak tussen kunst en wetenschap

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top